Steven van Gils

Tenor Steven van Gils begon tegen het einde van zijn studie Economie aan de Universiteit van Amsterdam met zijn opleiding aan het Conservatorium van Rotterdam. Na enkele jaren les te hebben gehad bij Frans Huijts studeerde hij daar af bij Roberta Alexander. Verder onderricht en masterclasses volgde hij bij onder andere Carolyn Watkinson, Jard van Nes, Maarten Koningsberger, Nico van der Meel, Sheila Barnes, Roger Braun, Kelvin Grout, Meinard Kraak, Roger Vignoles, Malcolm Martineau en Adrian Thompson.
Als solist in oratoria is hij als Bach-vertolker te horen geweest als de Evangelist in de Matthäus Passion, in de Johannes Passion, in de gereconstrueerde Markus Passion (Bach/Koopman) en in de door Jan Rot hertaalde Mattheus Passie. Ook zong hij de aria's in de Matthäus Passion, in de alternatieve Johannes Passion, in het Weihnachts Oratorium en in de Hohe Messe. Verder zong hij onder meer de soli in Mozarts Requiem, in Händel's Messiah, in Franck's Sieben Worte, in Gounods Messe Solennelle, in Stainer's Crucifixion, Stravinsky's Les Noces, in Puccini's Messa di Gloria, in het Stabat Mater van Haydn, in Rossini's Stabat Mater en in diens Petite Messe Solennelle.
Op het gebied van opera vertolkte hij diverse rollen (Mozart's Die Zauberflöte, Der Schauspieldirektor, Gluck's Orphée Brittens A Midsummernight's Dream, etc). Ook Nederlandstalige opera en hedendaagse muziek nemen een belangrijke plek in zijn repertoire in.
Op het vlak van koor- en ensemblezang is hij regelmatig onderdeel van zowel het Nederlands Kamerkoor als Cappella Amsterdam.
Zelfs binnen de popmuziek heeft hij zijn sporen achtergelaten. Hij is als tenorsolist te horen op het succesalbum van The Kyteman Orchestra en stond met hen o.a. op Pinkpop, North Sea Jazz en Lowlands.

Laatst bijgewerkt op: 25-05-2024