Sander de Jong

Sander de Jong (tenor), geboren in 1993, begon in 2002 met het zingen als jongenssopraan bij het Martini Jongenskoor Sneek en zong vanaf 2008 mee in de mannengroep van het Roder Jongenskoor als tenor, beide o.l.v. Rintje te Wies. Van 2008 tot en met 2011 studeerde Sander in de vooropleiding van het Codarts conservatorium in Rotterdam, waar hij les had van Frans Huijts. Tegelijk volgde hij theorie en pianolessen bij de Ferwerda Academie te Drachten. In februari 2008 behaalde Sander een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours in Groningen, waar hij in 2011 een eerste prijs behaalde. Dankzij het Prinses Christina Concours heeft Sander in mei 2015 een concertreis naar Canada en de VS mogen maken.
Masterclasses volgde Sander bij Alexander Oliver, Nadine Secunde, Margreet Honig, Marcel Reijans en Ira Siff. Vanaf 2011 studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam bij bariton Pierre Mak en coach David Bollen waar hij in juni 2016 zijn eindexamen met een 'zeer goed' afrondde. Momenteel studeert Sander bij bariton Jörn Dopfer in de opera master aan de Hochschule für Musik und Theater te Hamburg.

Naast zijn liefde voor het lied en het regelmatig zingen van liedrecitals is Sander ook actief in het oratorium vak. Zo soleerde hij in de Missen van Schubert en Haydn, in de ‘Elias’ van Mendelssohn, 'The Crucifixion' van Stainer en in verscheidene cantates en Motetten van Mendelssohn, Bach, Buxtehude, Schein en Schütz. Ook heeft hij gezongen in professionele koren zoals de Nederlandse Bachvereniging en het Nieuw Nederlandse Vocaal Ensemble.

Op het gebied van opera vervulde Sander de rol van Satire in de jongerenopera ‘Platée’ van Rameau bij Transparant Antwerpen, Bastien in Mozart's opera ‘Bastien und Bastienne’ en de rol van Antoine in de Friestalige opera ‘Keapmanskeunsten’. In juni 2018 zong Sander de rol van Oronte in Händel’s Alcina aan de HfMT te Hamburg. En in augustus 2018 zal hij de rol van Matteo Borsa Verdi’s Rigoletto op zich nemen tijdens de jaarlijkse Wernigerode Schlossfestspiele. Verder zal hij in oktober 2018 de rol van Einsiedel in Hartmann’s Simplicius Simplicissimus spelen, eveneens aan de HfMT Hamburg.

Laatst bijgewerkt op: 26-03-2024