Mattijs Hoogendijk

Tenor Mattijs Hoogendijk studeerde cum laude af aan het conservatorium in Zwolle. Hij volgde er zijn eerste masterclasses gegeven door Louise Wohlafka, Jard van Nes en Max van Egmond. Mattijs zong tijdens de opleiding geregeld concerten bij docent en dirigent Tilo Lehmann in Duitsland. Het vervolg van zijn conservatoriumopleiding deed hij bij Cora Canne Meijer in Amsterdam. Hij studeerde af met het programma Dichterliebe van Robert Schumann en de rol van Tamino uit Mozart’s Zauberflöte.
Mattijs zong in verschillende operavoorstellingen waaronder Figaro! van Opera Nijetrijne, Orfeo (Claudio Monteverdi), Midsummer Night’s Dream (Purcell) o.l.v. Mike Fentross, William and Mary, Dido and Aeneas, Händel Revue, Nozze di Figaro en ‘Purcell Gala’ van Barokopera Amsterdam.
Tevens zong hij Die sieben letzte Worte (Schütz) en Membra Jesu Nostri (Buxtehude) o.l.v. Jos van Veldhoven. De Passionen van Bach, Messiah van Händel, het Mozart Requiem en Rossini’s Petite Messe Solennelle behoren tot regelmatig terugkerend repertoire. Hij zong de evangelist in een Johannes Passie onder leiding van Nico van der Meel en een door Pierre Audi geënsceneerde versie van de Johannes. Met die Kölner Akademie zong Mattijs Bach Cantates in Istanbul. Recente engagementen bevatten de Messa di Gloria van Puccini, Paulus en Elias van Mendelssohn en de Maria Vespers van Monteverdi.
Mattijs werkt regelmatig mee aan concerten en cd-opnames van professionele ensembles binnen- en buitenland. Hij zong met koren en kamerkoren als Cappella Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor, the Amsterdam Baroque Choir, Vox Luminis, Quink, Quattre Bouches en het Groot Omroepkoor. Tot de vele hoogtepunten behoren een tournee met het Bach Collegium Japan door Europa en de Verenigde Staten, een solistisch bezette Mendelssohn o.l.v. Nikolaus Harnoncourt, een Weihnachts Oratorium met Trevor Pinnock, Messiaen en Pärt o.l.v. Valery Gergiev, concerten met Paul van Nevel en de net uitgebrachte cd van Kanon Pokajanen met Daniel Reuss.

Mattijs Hoogendijk heeft 9 keer gezongen in de cantatevespers in Hilversum.

Laatst bijgewerkt op: 25-05-2024