Harry van Berne

Studeerde solozang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Erna Spoorenberg. Verdere studie werd gevolgd bij Margreet Honig in Amsterdam en Anthony Rolfe Johnson in London.
Harry van Berne is een veelgevraagd solist. Hij wordt geïnviteerd om te concerteren, naast de concerten in eigen land en de meeste landen van West-Europa, o.a. in de USA, het Midden-Oosten, Japan en Zuid-Amerika. Hij werkte met vele bekende dirigenten en orkesten samen. Ook geeft hij liedrecitals, daarbij begeleid door piano, luit of (klein) orkest.
Zijn uitgebreide repertoire omvat werken uit alle stijlperiodes: van de vroege Middeleeuwen tot en met eigentijdse composities, van de laatste categorie sommige speciaal voor hem geschreven. De meerjarige samenwerking met Marien van Nieukerken resulteerde in een opname van Winterreise.
Naast zijn solistische activiteiten betreft zijn specialiteit de professionele ensemblezang; hij maakt deel uit van de solistisch bezette, internationaal gereputeerde ensembles Gesualdo Consort, Quink vocaal ensemble. Harry zingt verder bij het Nederlands Kamerkoor, Capella Amsterdam, Weser Renaissance en het Huelgas Ensemble en zingt regelmatig solo bij het blazerscollectief Capella de la Torre.
Harry geeft cursussen en workshops over specifieke onderwerpen en stijlperiodes, zowel voor solozangers als voor ensembles.
Als hoofdvakdocent solozang werkt hij aan het ArtEZ conservatorium (Arnhem, Enschede, Zwolle) sinds 2001. Als hoofdvakdocent solozang en studieleider van de afdeling klassieke zang was Harry verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam tot 2014.
Verder verzorgt Harry koor- en ensemblecoachings, zowel vocaal als instrumentaal en is hij verder ook werkzaam als dirigent van diverse projectgroepen.

Harry van Berne heeft 11 keer gezongen in de cantatevespers in Hilversum.

Laatst bijgewerkt op: 25-05-2024