Hanna Rijken

Dr. Hanna Rijken, theoloog en musicus, is in juni 2022 benoemd als Universitair Docent 'Theology & Muziek (the Arts)' aan de PThU in Amsterdam. Ook werkt ze als docent aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Haar onderzoek richt zich op Sacred Music. Hanna is oprichter en dirigent van het Vocaal Theologen Ensemble en het Codarts Kerkmuziek Ensemble.

Ze promoveerde in 2017 aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam op de dissertatie ”My Soul Doth Magnify’. The Appropriation of the Anglican Choral Evensong in the Netherlands’ en was van 2013-2017 als promovenda verbonden aan de PThU. Ze werkte van 2019-2021 als Postdoc Researcher aan een vervolgonderzoek over de Choral Evensong, in een samenwerking met onderzoekers van de University of Oxford. Ze initieerde de Choral Evensong & Pub op donderdagavond in Utrechtse binnenstadskerken.

Hanna studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht (Bachelor theologie), de Universiteit van Tilburg (Research Master Liturgical & Ritual Studies) en de PThU Amsterdam (Master). Daarnaast studeerde ze koordirectie (Bachelor en Master), kerkmuziek (Bachelor) en dwarsfluit (Bachelor en Master) met specialisatie traverso aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze is eerstegraads bevoegd cantor. Koordirectie studeerde ze bij Jos Vermunt, Jos van Veldhoven en Louis Buskens, haar docenten fluit waren Marieke Schneemann en Marten Root.

Ze geeft colleges kerkmuziek aan theologiestudenten aan de universiteit. Ze was redactielid van het nieuwe ‘Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk’ (2013). Ook was ze redactielid van ‘Laetare’, tijdschrift voor liturgie en kerkmuziek. Hanna geeft als fluitiste regelmatig concerten. Ze is Musical Advisor van de Dutch Church in Londen. Ze geeft lezingen en workshops op het gebied van kerkmuziek en liturgie.

Laatst bijgewerkt op: 29-08-2023