7 januari 2023: Sie werden aus Saba alle kommen BWV 65

7 januari 2023: Sie werden aus Saba alle kommen BWV 65


Een cantate met een optocht.
Bach schreef deze cantate voor Driekoningen (het feest van Epifanie) met als lezingen Matteüs 2:1-12 (magiërs uit het Oosten) en Jesaja 60:1-6 (Een vloed van kamelen zal je land overspoelen ... Uit Seba komen ze in groten getale, beladen met wierook en goud.)
Het 'exotische' van het Oosten verklankt Bach met een uitgebreide orkestbezetting met strijkers, hoorns, blokfluiten en hobo’s da caccia die als een klankkaravaan voorbijtrekken.

Deze cantatevesper zal worden geopend met een optocht waarbij een speciaal geschreven Driekoningen lied gezongen zal worden door kinderen en koor, begeleid door de hoorns uit het orkest.
Na afloop van deze cantate zal er op het kerkplein Glühwein en chocomelk worden geschonken.

Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie

Locatie en aanvangstijd.

Noten slotkoraal

Solisten

Stefan Kennedy

De Britse tenor Stefan Kennedy studeerde aan de Dutch National Opera Academy en de Royal Academy of Music. Hij woont en werkt momenteel in Nederland, waar hij nog regelmatig studeert bij Margreet Honig. Stefan trad recentelijk op als solist in Bachs Matthäus Passion en Händels Messiah. Ook heeft ook regelmatig samengewerkt met Cappella Amsterdam en het Nederlands Kamerkoor. In december 2021 maakte Stefan zijn solodebuut in Het Concertgebouw in Amsterdam in Bachs Magnificat onder Daniel Reuss.

Christiaan Peters

De bas Christiaan Peters genoot zijn opleiding aan het conservatorium van Rotterdam. Tevens studeerde hij Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Hij nam deel aan de Internationale Bachakademie Stuttgart. Onder meer de soli in Händels Messiah, het Requiem van Mozart en Rossini's Petite Messe Solennelle behoren tot zijn oratoriumrepertoire. Veelvuldig zingt hij in het koor van de Nationale Opera in het Muziektheater in Amsterdam.

Dirigent

Harry van Berne

Tenor Harry van Berne studeerde cello en solozang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Erna Spoorenberg. Verdere studie werd gevolgd bij o.a. Margreet Honig in Amsterdam en Anthony Rolfe Johnson in London. Harry van Berne maakt deel uit van het Gesualdo Consort Amsterdam en het Quink Vocaal Ensemble. Ook geeft Harry cursussen, masterclasses en workshops over specifieke onderwerpen of stijlperiodes, zowel voor solozangers als voor ensembles. Als hoofdvakdocent solozang is Harry verbonden aan het ArtEZ conservatorium. Vanaf het seizoen 2018-2019 is Harry verbonden aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) als docent in de Master Ensemblezang. De laatste jaren is Harry ook werkzaam als dirigent van koorprojecten.

Koor

Dudok kamerkoor

Het eerste optreden van het Dudok Kamerkoor tijdens een cantate vesper op de Brink dateert uit 2007. Onder leiding van Johan Rooze werkte het koor op 17 mei mee aan de uitvoering van BWV 11, beter bekend als het Himmelfahrtsoratorium. De leden van dit ad hoc samengestelde kamerkoor waren merendeels gerekruteerd uit het grotere Dudok Ensemble waar Johan Rooze sinds 1999 de artistieke spil van was. Na diens vertrek naar zijn tweede vaderland Zuid-Korea in 2008, zingt het Dudok Kamerkoor jaarlijks één productie bij Cantate op de Brink onder leiding van Harry van Berne.

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door Heleen Weimar