'Bereitet die Wege, bereitet die Bahn', BWV 132 is een kerkcantate van Johann Sebastian Bach. Hij componeerde deze cantate in Weimar voor de 4e zondag van Advent en voerde hem voor het eerst uit op 22 december 1715.
De tekst van de cantate is van Christian Friedrich Henrici, ook bekend als Picander. De cantate is gebaseerd op de tekst van de profeet Jesaja, die de komst van een Messias voorspelt. De tekst is een oproep tot voorbereiding op de komst van de Messias, die de zonden van de wereld zal vergeven en vrede zal brengen.
De cantate is geschreven voor een klein ensemble, waaronder solisten, koor, strijkers en continuo. De muziek is elegant en melodieus, en weerspiegelt de verwachting en hoop van de gelovigen.
De muzikale aspecten van de Bach cantate Bereitet die Wege, bereitet die Bahn, BWV 132 zijn zeer gevarieerd en expressief. Bach maakt gebruik van een breed scala aan muzikale middelen om de verschillende emoties en ideeën in de tekst weer te geven.
Zeker, hier zijn enkele muzikale aspecten van de Bach cantate Bereitet die Wege, bereitet die Bahn, BWV 132:
Koor: Het koordeel is een korte, krachtige uiting van verwachting. Het is geschreven in een eenvoudige, maar effectieve stijl, met een melodie die gemakkelijk te onthouden is. De tekst, "Bereitet die Wege, bereitet die Bahn!", is een oproep tot voorbereiding op de komst van de Messias.
Recitatief en aria (sopraan): Het recitatief en de aria van de sopraan zijn een uiting van vreugde en hoop op de komst van de Messias. Het recitatief is geschreven in een eenvoudige, maar expressieve stijl, en de aria is een vrolijke en opgewekte melodie. De tekst spreekt over de vreugde van het volk dat de Messias verwelkomt.
Recitatief en aria (tenor): Het recitatief en de aria van de tenor zijn een oproep tot zelfreflectie en bekering. Het recitatief is geschreven in een serieuze, introspectieve stijl, en de aria is een krachtige en emotionele melodie. De tekst spreekt over de noodzaak om zich voor te bereiden op de komst van de Messias door de zonden te bekeren.
Recitatief en aria (bas): Het recitatief en de aria van de bas zijn een uiting van zelfonderzoek en berouw. Het recitatief is geschreven in een eenvoudige, maar krachtige stijl, en de aria is een melodie die de pijn van berouw uitdrukt. De tekst spreekt over de noodzaak om zichzelf te onderzoeken en de zonden te bekennen.
Recitatief (alt): Het recitatief van de alt is een uiting van overgave aan God. Het is geschreven in een eenvoudige, maar expressieve stijl, en de tekst spreekt over de bereidheid om zich aan God over te geven.
Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie
Sopraan Elise van Es (1991) studeerde in Nederland bij Roberta Alexander. In 2017 rondde zij haar Master Lied & Oratorium met onderscheiding af aan de Universität Mozarteum in Salzburg waar ze studeerde bij Andreas Macco en Thérèse Lindquist.
Als oratoriumsoliste zong Elise onder andere de Matthäus Passion, de Johannes Passion en de Lukas Passion van Bach, de Carmina Burana van Orff, de Schöpfung van Haydn, de Messiah van Händel, het Requiem van Mozart, Das Paradies und die Peri van Schumann, het Stabat Mater en de Petite Messe Solennelle van Rossini, het Requiem van Fauré, het Oratorio de Noël van Saint-Saëns en Ein deutsches Requiem van Brahms.
Julia Mech is sinds 2021 tweede alt van het Groot Omroepkoor. Ze is geboren in Krakau en studeerde in 2018 cum laude af aan de Ignacy Jan Paderewski Academy of Music in Poznan. Nog als universiteitsstudent maakte Julia Mech haar debuut in Verdi's La Traviata in het operagebouw van Poznan. Haar concertrepertoire omvat het Requiem van Dvořák, het Requiem en de Kroningsmis van Mozart, het Stabat Mater van Pergolesi en het Gloria van Vivaldi. Daarnaast was Julia Mech te horen in recitals met liederen van Brahms, Dvořák, Weill en Schumann.
Gerben Houba is een veelgevraagde solist op het gebied van oratorium, opera en muziektheater, maar ook een actieve ensemblezanger bij diverse professionele gezelschappen. Verder is hij mede-oprichter van Vocaal Kwartet Quatre Bouches.
Bij de traditionele oratoria is Gerben een veelzijdig solist met een repertoire van Barok tot Modern; regelmatig terugkerende werken zijn de Mattheus- en Johannespassie van Bach (waarin hij zowel de aria's als de evangelistpartij zingt), de Petite Messe Solennelle van Rossini, het Requiem van Mozart, de Messiah van Händel en het Stabat Mater van Haydn. Gerben is verbonden aan het Groot Omroepkoor. Als remplaçant zingt hij bij gelegenheid bij gezelschappen als De Nationale Opera, het Nederlands Kamerkoor en Collegium Vocale Gent.
De bas Christiaan Peters genoot zijn opleiding aan het conservatorium van Rotterdam. Tevens studeerde hij Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Hij nam deel aan de Internationale Bachakademie Stuttgart. Onder meer de soli in Händels Messiah, het Requiem van Mozart en Rossini's Petite Messe Solennelle behoren tot zijn oratoriumrepertoire. Veelvuldig zingt hij in het koor van de Nationale Opera in het Muziektheater in Amsterdam.
Dr. Hanna Rijken, theoloog en musicus, is in juni 2022 benoemd als Universitair Docent 'Theology & Muziek (the Arts)' aan de PThU in Amsterdam. Ook werkt ze als docent aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Haar onderzoek richt zich op Sacred Music. Hanna is oprichter en dirigent van het Vocaal Theologen Ensemble en het Codarts Kerkmuziek Ensemble. Ze promoveerde in 2017 aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam op de dissertatie ”My Soul Doth Magnify”. Ze werkte van 2019-2021 als Postdoc Researcher aan een vervolgonderzoek over de Choral Evensong, in een samenwerking met onderzoekers van de University of Oxford.
Ze studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht en Tilburg en aan de PThU Amsterdam. Daarnaast studeerde ze koordirectie, kerkmuziek en dwarsfluit met specialisatie traverso aan het Conservatorium van Amsterdam.
De inleiding wordt verzorgd door Christiaan Boers