Ingenieuze versterking van muziek en tekst
Bach componeerde de cantate in 1724, zijn begintijd in Leipzig. Het is ook de periode waarin hij een heel jaargang van prachtige koraalcantates schreef.
De koraalmelodie van deze cantate is gebaseerd op Psalm 130, ook bekend als De profundis clamavi, die onder meer tijdens de begrafenis van Luther klonk. De cantate gaat over het Bijbelverhaal van de hoveling, wiens zoon op sterven ligt, maar door Jezus wordt genezen. De centrale boodschap is dat genade voor de zondige mensheid niet in allerlei rituele handelingen maar alleen bij God te vinden is.
Naast een ontroerend openingskoor valt onder andere het prachtige terzet voor sopraan, alt en bas op. Met alleen continuo-begeleiding wisselen Trübsal (ellende) met schrijnende halve tonen, en Trost met een vrolijke drieklanken elkaar af.
Zoals zo vaak bij Bach versterken tekst en muziek elkaar op ingenieuze wijze waardoor de cantate grote indruk maakt.
Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie
Slotkoraal om mee te zingen
Sopraan Charlotte Janssen startte in 2008 de opleiding Klassiek Solozang bij Xenia Meijer aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. In 2014 studeerde ze summa cum laude af aan Dutch National Opera Academy te Amsterdam en Den Haag bij o.a. Peter Nilsson en Ira Siff. Ze volgde masterclasses en lessen bij Rudolf Jansen, Dennis O’Neill, Patricia MacMahon, Nelly Miricioiu en Dame Kiri Te Kanawa. Charlotte Janssen is verbonden aan het Groot Omroepkoor.
Mezzosopraan Franske van der Wiel (1993) sloot in 2016 haar bachelor klassieke zang af bij Elena Vink aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle, waar zij twee jaar later de master klassieke zang cum laude afsloot bij Claudia Patacca en Marien van Nieukerken. Zij soleerde onder andere in Händels Messiah en de Brockes Passion, de Mattheus- en Johannes Passion, het Weihnachtsoratorium, Magnificat en de Hohe Messe van Bach, het Requiem van Mozart, de Mis in D van Dvorak, Petite Messe Solemnele en Stabat Mater van Rossini. Zij werkt parttime bij het Groot Omroepkoor en als remplaçant bij het Nederlands Kamerkoor, het koor van de Nationale Opera en de Nederlandse Bachvereniging.
Jasper Dijkstra studeerde Zang Oude Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam bij Xenia Meijer, wat hij Cum Laude afsloot. Drie seizoenen lang was hij actief als Young Bach Fellow bij de Nederlandse Bachvereniging. Hij werkt geregeld samen met professionele ensembles zoals Vox Luminis, Groot Omroepkoor, Nederlandse Bachvereniging, Nederlands Kamerkoor, Luthers Bach Ensemble en Camerata Trajectina.Nederlandse Bachvereniging, Groot Omroepkoor, Nederlands Kamerkoor, Luthers Bach Ensemble, Le Nuove Musiche en Camerata Trajectina.
De bas Christiaan Peters genoot zijn opleiding aan het conservatorium van Rotterdam. Tevens studeerde hij Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Hij nam deel aan de Internationale Bachakademie Stuttgart. Onder meer de soli in Händels Messiah, het Requiem van Mozart en Rossini's Petite Messe Solennelle behoren tot zijn oratoriumrepertoire. Veelvuldig zingt hij in het koor van de Nationale Opera in het Muziektheater in Amsterdam.
Nelly Todorova is pianodocente, koordirigent, zangdocente en zangeres. Ze is afgestudeerd aan Muziek Academie van Sofia en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Ze heeft een master diploma in koordirectie en bachelor in muziekpedagogie. Sinds 2006 werkt Nelly in Nederland als pianodocente, koordirigent en zangdocente. Nelly heeft vele internationale masterclasses gevolgd als pianiste, dirigent en zangeres.
Kamerkoor Revoce bestaat uit ca. 26 zangers en richt zich vooral op a capella zang uit verschillende stijlperiodes. Revoce geeft per jaar twee concerten met een gevarieerde programmering. Naast a capella koorwerken uit verschillende stijlperiodes wordt regelmatig de samenwerking gezocht met musici uit de regio. Dit kan variëren van een organist of pianist tot een klein orkestje of muzikaal ensemble. Revoce staat onder leiding van dirigent Nedyalka (Nelly) Todorova.
De inleiding wordt verzorgd door Machteld van Woerden