1 februari 2025: Die Elenden sollen essen (deel 1), BWV 75

1 februari 2025: Die Elenden sollen essen (deel 1), BWV 75

Bach componeerde deze cantate speciaal voor de eerste kerkdienst waarin hij als cantor in Leipzig in functie was. Op 22 mei 1723 verhuisde hij met zijn gezin van Köthen naar Leipzig, 8 dagen later, op 30 mei, was al zijn intrede. Van een ‘verhuisverlof’ was dus niet echt sprake. Hij maakte zelfs een extra lange cantate van maar liefst 14 delen, waarvan de eerste 7 delen (deel 1) bij Cantate op de Brink klinken.
De cantate gaat over de tegenstelling tussen de armoede van het aardse leven en de ware rijkdom van de hemel. Bach sluit hiermee aan bij de gelijkenis van Lazarus en de rijke man. De centrale koraal van de cantate ‘Was Gott tut, dass ist wohlgetan’, sluit hier mooi op aan.
Het openingsdeel lijkt op een Franse ouverture. Deze muziek werd vaak gebruikt om de komst van een koning aan te kondigen. Maakte Bach hiermee een verwijzing naar zichzelf? In elk geval liet hij met deze prachtige cantate meteen zien wat hij waard was!


Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie

Locatie en aanvangstijd.

Solisten

Marion Dumeige

Marion Dumeige studeerde aan het Conservatoire de Caen en het Conservatoire de Rennes in Frankrijk voordat ze naar Nederland kwam, waar ze in juni 2018 haar bachelor zang afrondde aan Het Conservatorium van Amsterdam. Twee jaar later studeerde ze af aan de Dutch National Opera Academy, waar ze haar masterdiploma Opera behaalde. Zij studeert nu bij Margreet Honig en Selma Harkink. Sinds 2024 maakt zij deel uit van het Groot Omroepkoor.

Gerben Houba

Gerben Houba is een veelgevraagde solist op het gebied van oratorium, opera en muziektheater, maar ook een actieve ensemblezanger bij diverse professionele gezelschappen. Verder is hij mede-oprichter van Vocaal Kwartet Quatre Bouches.
Bij de traditionele oratoria is Gerben een veelzijdig solist met een repertoire van Barok tot Modern; regelmatig terugkerende werken zijn de Mattheus- en Johannespassie van Bach (waarin hij zowel de aria's als de evangelistpartij zingt), de Petite Messe Solennelle van Rossini, het Requiem van Mozart, de Messiah van Händel en het Stabat Mater van Haydn. Gerben is verbonden aan het Groot Omroepkoor. Als remplaçant zingt hij bij gelegenheid bij gezelschappen als De Nationale Opera, het Nederlands Kamerkoor en Collegium Vocale Gent.

Ludovic Provost

Ludovic Provost studeerde aan de Conservatoria van Perpignan en Parijs. Hij debuteerde met zang bij La Maîtrise du Centre de Musique baroque de Versailles en vervolgde zijn zangstudie bij Yves Sotin. Nadien trad hij toe tot de Dutch National Opera Academy onder leiding van Alexander Oliver en perfectioneerde hij zijn vaardigheden bij Margreet Honig. Hij volgde diverse masterclasses en was finalist bij tal van internationale concoursen. Ludovic maakte deel uit van het Nederlands Kamerkoor, de Nederlandse Bachvereniging en Les Arts Florissants. Sinds 2011 is hij bariton in het Groot Omroepkoor.

Dirigent

Boudewijn Jansen

Boudewijn Jansen is een dirigent met een breed repertoire met focus op opera en oratorium. Na zijn studie piano en orkestdirectie, aangevuld met koordirectie, cello, orgel en zang, werkte hij onder meer bij de Nederlandse Reisopera en de Stichting Kameropera Nederland. Sinds 1994 is Boudewijn Jansen verbonden aan de muzikale staf van De Nationale Opera. Verder verzorgde hij verschillende malen de instudering van het Koor van De Nationale Opera. In 2013 dirigeerde hij het Nederlands Blazersensemble en het Koor bij de kroning van koning Willem-Alexander. Hij is sinds 2003 artistiek leider van het befaamde Toonkunstkoor Amsterdam, welke veelal optreedt met het Concertgebouw Kamerorkest. Daarnaast dirigeerde hij vele vooraanstaande koren, zoals het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Concertkoor en het VU-Kamerkoor. Hij was te gast bij nagenoeg alle Nederlandse orkesten. Hij doceert en coacht dirigenten, repetitoren en zangers.

Koor

Bach Cantorij Baarn

De Bach Cantorij Baarn (sinds 1970) is een gezelschap van amateurs en (semi-)professionele musici met één overzichtelijk doel: de kerkmuziek van Bach regelmatig te laten klinken in de setting waarvoor ze bedoeld is: in de kerk. Daartoe organiseert de cantorij elk jaar vijf cantatediensten op wisselende locaties in Baarn op zondagavonden en twee vespers met toelichting op de late zaterdagmiddag, waarin naast een Bachcantate ook enkele andere werken ten gehore worden gebracht. Huidige dirigenten zijn Patrick Pranger en Wouter Verhage.

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door Christiaan Boers.