25 mei 2024: Wer mich liebet, der wird mein Wort halten, BWV 74

25 mei 2024: Wer mich liebet, der wird mein Wort halten, BWV 74

De Muzikale pracht van Bachs Pinkstercantate

"Wer mich liebet, der wird mein Wort halten" (BWV 74), gecomponeerd door Johann Sebastian Bach in 1725, is een Pinkstercantate die getuigt van zijn muzikale genialiteit en diepe religieuze overtuiging. De cantate, geschreven voor sopraan, alt, tenor, bas, koor en orkest, betovert met een rijkdom aan muzikale stijlen en emoties.

Een feestelijke opening
De cantate opent met een majestueus koorfuga op de tekst "Wie mij liefheeft, zal mijn woord bewaren." De energieke contrapuntische lijnen en krachtige instrumentatie creëren een sfeer van feestvreugde en verwachting.

Intieme reflectie
De aria's, daarentegen, bieden momenten van intieme reflectie. De sopraan aria "Komm, komm, mein Herze steht dir offen" is een tedere uitnodiging tot God, met sierlijke hobobegeleiding die de kwetsbaarheid van de ziel weerspiegelt. De alt aria "Die Wohnung ist bereit" drukt vreugde en dankbaarheid uit voor de komst van de Heilige Geest, met een pastorale sfeer gecreëerd door hobo da caccia en continuo.

Recitatieven en koordelen
Recitatieven verbinden de delen van de cantate en vertellen het verhaal met expressieve melodieën. Koordelen, zoals "Es ist nichts Verdammliches an denen" en "Kein Menschenkind hier auf der Erd", stralen kracht en overtuiging uit, versterkt door unisono passages en krachtige ritmes.

Symboliek en instrumentatie
Bach gebruikt instrumentatie symbolisch. De trompetten en pauken in het openingskoor illustreren de goddelijke majesteit, terwijl de hobo da caccia in de alt aria de pastorale sfeer van de Hemel symboliseert.

Locatie en aanvangtijd .

Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie

Solisten

Bauwien van der Meer

Bauwien studeerde aan het Koninklijk Conservatorium bij Sasja Hunnego. Haar Master diploma behaalde ze aan de Nieuwe Opera Academie. Bauwien is een veelgevraagd oratorium- en operasoliste, ze werkte met gerenommeerde pianisten en dirigenten als Ed Spanjaard, Richard Egarr, Etienne Siebens en Lucas Vis.
Tevens dirigeert ze het Utrechts Kamerkoor en zingt ze in verschillende ensembles.

Roelien van Wageningen

De alt-mezzosopraan Roelien van Wageningen studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Ook volgde ze masterclasses bij Bernard Kruysen en Miranda van Kralingen. Roelien was als soliste te horen in oratoria en cantates, waaronder de Matthäus-Passion en de Johannes-Passion van J.S. Bach, de Mis in A van J.S. Bach, het Requiem van Mozart, de Petite Messe Solennelle van Rossini en het Requiem van Duruflé. Roelien van Wageningen heeft liedrecitals gegeven met repertoire uit verschillende periodes, van barok tot hedendaags. Roelien zingt tevens in verschillende ensembles en koren. Sinds 2018 maakt Roelien deel uit van de altsectie van het Groot Omroepkoor.

Emilio Aguilar

Tenor Emilio Aguilar studeerde piano en zang en koordirectie in Argentinië. In 2010 verhuisde hij naar Nederland en begon hij met zijn zangstudie aan de afdeling klassieke muziek van het conservatorium van Amsterdam bij Valerie Guillorit en in juni 2015 haalde hij zijn bachelor. Emilio startte in September 2016 de opleiding Koordirectie bij Jos Vermunt aan het Conservatorium van Amsterdam. Emilio zingt met meerdere koren in Nederland, en werkt vaak als een solist in oratorio en vroege muziekconcerten: Musica Temprana (Adrian van der Spoel), Ensemble Elyma (Gabriel Garrido), Hemony (Simon Groot), Le Nuove Musiche (Krijn Koetsveld).

Florian Just

Florian Just begon zijn zangopleiding als lid van het Dresdner Kreuzchor. Later studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Conservatoire de Metz in de Opera- en Liedklas van Udo Reinemann. Florian Just is een veelgevraagd solist in onder meer Bach’s Weihnachtsoratorium, de Matthäus- en Johannespassie, Mahlers orkestliederen en Carl Orff's Carmina Burana. Florian Just won verschillende prijzen op internationale concoursen.

Dirigent

Anthony Scheffer

Anthony Scheffer (1991) begon zijn muzikale carrière als organist en cantor in zijn geboortestad Amersfoort. Naast de viool ontdekt hij al snel zijn passie voor het dirigeren. Tijdens zijn studies Liberal Arts and Science en Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht steekt hij zijn licht op bij diverse dirigenten en leidt hij verschillende vocale en instrumentale ensembles.Koor

Faelix Baroque

Faelix is een professioneel collectief van internationale musici onder leiding van Anthony Scheffer. De uitvoeringen van Faelix kenmerken zich door dynamische programma’s die tot de verbeelding spreken. De musici nemen het publiek mee in de herschepping van de meest bijzondere muziek en vinden dat de muziekervaring toegankelijk moet zijn voor iedereen.

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door Charlotte van der Leest.