Bach's Was mein Gott will, das g'scheh allzeit, BWV 111 is een koraalcantate, gebaseerd op het gelijknamige lied, gepubliceerd door Hertog door Albrecht van Pruisen in 1554. Bach componeerde in totaal 200 koraalcantates.
Deze cantate is een van zijn meest bekende koraalcantates en is geschreven voor de derde zondag na Epifanie.
De evangelielezing voor deze zondag (Matteüs 8: 1-13) handelt over de genezing van een melaatsen door Jezus. De cantate reflecteert op het thema van de acceptatie van Gods wil, ook in moeilijke tijden.
Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie
Extra slotkoraal om mee te zingen
De Duitse sopraan Tanja Obalski studeerde solozang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig en Howard Crook. In 2001 behaalde zij haar diploma 1ste fase en in 2003 een diploma 2de fase in barokzang. Zij volgde verder masterclasses van o.a. Jill Feldman en Emma Kirkby. Als soliste is zij te horen in oratoria, cantates en kamermuziekconcerten zowel in Nederland als daarbuiten. Tanja Obalski is sinds 2010 verbonden aan het Groot Omroepkoor.
De IJslandse zangeres Guja Sandholt woont in Utrecht en Reykjavík en treedt regelmatig op in Nederland, IJsland en internationaal. Guja voert graag oratoria uit en heeft bijvoorbeeld de mezzo/alto solopartijen gezongen in de Matthäus Passion en het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach; het Requiem van Mozart en het Stabat mater van Pergolesi Dvorak en Arvo Pärt. Zij studeerde ze af aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen en de Mozarteum Universiteit in Salzburg. In Nederland studeerde ze bij Charlotte Margiono en Jón Thorsteinsson. Als ervaren ensemblezangeres heeft Guja een parttime baan bij het Groot Omroepkoor.
De in Mexico geboren Felipe Gallegos heeft zich ontwikkeld als een klassieke tenor in oratorium, concertmuziek en opera. Hij begon zijn studie aan de Universiteit van Guadalalara, daarna won hij verschillende beurzen van het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten van Mexico om zijn studies in het buitenland voort te zetten. Onder zijn leraren bevinden zich Carlos Aransay, Katherine Cieszinsky, Corradina Caporello, Claude Corbeil en Joan Dornemann. Hij studeert momenteel aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Catrin Wyn-Davies en Rita Dams. Op het concertpodium zong hij evangelist-rol en aria's van Johannes Passion van Bach, evenals o.a. het Magnificat en Cantata BWV 111. Ook zong hij solo’s in Il Vespro della Beata Vergine van Monteverdi met Capella Barroca de México, Requiem van Mozart, Negende Symfonie van Beethoven met OFUNAM en Pasión según San Marcos van Osvaldo Golijov en was hij te gast bij de Opera de Bellas Artes in México.
De Nederlandse bariton Tiemo Wang is gespecialiseerd in barok en hedendaagse muziek. Hij studeerde bij José Scholte, Joost van der Linden en Frans Fiselier en wordt momenteel gecoacht door Henny Diemer. Tiemo Wang voert regelmatig passies van J.S. Bach uit in binnen- en buitenland en is vaak betrokken bij producties die oude en hedendaagse muziek combineren met beeldende en geluidskunst. Onlangs was hij betrokken bij een geënsceneerde productie van J.S. Bachs Motetten voor solostemmen met het Nederlandse productiehuis Hollands Diep en is hij vast lid van het Belgische ensemble Bl!ndman. Hij is ook lid van Ensemble BachPlus. Tiemo is verbonden aan het Groot Omroepkoor
Cees van der Poel studeerde orgel bij Albert de Klerk in Haarlem en bij Hans van Nieuwkoop aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Daarnaast rondde hij in Amsterdam een studie kerkmuziek af en aan het Maastrichts Conservatorium een hoofdvakstudie piano bij Frédéric Meinders en Joop Celis. Van der Poel is werkzaam als uitvoerend musicus, docent en koordirigent. Hij werkt als zelfstandig adviseur op orgelbouwgebied en is als zodanig verbonden aan de grote rooms-katholieke en protestantse kerkelijke koepels. In samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed begeleidt hij restauraties van monumentale orgels.
Kamerkoor ’Akkoord’ uit Hilversum is ontstaan in 2003 op initiatief van een groep enthousiaste zangers en zangeressen die met elkaar wilde gaan musiceren onder leiding van Cees van der Poel. Doel is met een twintigtal zangers die geen problemen hebben met muziek lezen een grote variatie aan composities in te studeren en ten gehore te brengen. In de sfeervolle ambiance van Het Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef gaf het koor haar eerste concert. Sindsdien verzorgt Akkoord ieder jaar een concert in of in de buurt van Hilversum. Akkoord werkt regelmatig mee aan de Cantate op de Brink in de Grote Kerk in Hilversum. Desgevraagd incidenteel ook aan andere muzikale gebeurtenissen.
De inleiding wordt verzorgd door Heleen Weimar