Seizoen 2022-2023

Cantatevespers in het 17e seizoen 2022-2023


  • 25 februari 2023: O Ewigkeit, du Donnerwort BWV 60
  • 15 april 2023: Am Abend aber desselbigen Sabbats BWV 42
  • 24 september 2022: Liebster Gott, wenn werd ich sterben, BWV 8
  • 26 november 2022: Allein zu dir, Herr Jesu Christ BWV 33
  • 7 januari 2023: Sie werden aus Saba alle kommen BWV 65


25 februari 2023: O Ewigkeit, du Donnerwort BWV 60

Op 25 februari 2023 klinkt in de Grote Kerk op de Kerkbrink de cantate ‘O Ewigkeit, du Donnerwort’ (BWV 60) van J.S. Bach. De litho’s die de Oostenrijkse kunstenaar Oskar Kokoschka, geïnspireerd door de cantate, maakte, illustreren het geheel.

Oskar Kokoschka (1886-1980) was een Oostenrijks beeldend kunstenaar die vooral bekend werd als schilder en graficus. In zijn afbeeldingen probeerde hij uitdrukking te geven aan de verborgen instincten van de mens. Hij vervaardigde de serie litho’s over de cantate ‘O Ewigkeit, du Donnerwort’ in 1914, mede naar aanleiding van zijn verdriet over de mislukte relatie met Alma Mahler.

"Bach's cantate presenteert een dialoog tussen Angst en Hoop. Kokoschka kruipt in deze prenten in de huid van de Hoop, terwijl Mahler de Angst speelt. Geleid door Angst slaat de Hoop een weg in die naar de dood leidt (hoewel in de cantate zelf aan het einde goddelijke verlossing klinkt).
Kokoschka haalt eerdere werken aan en verweeft biografische toespelingen op zijn relatie met Mahler.

'Ach! aber ach, wieviel Gefahr stellt sich der Seele dar, den Sterbeweg zu gehen!'
Lithografie, Mann und Weib auf dem Sterbeweg, Oskar Kokoschka, 1914/1916

De beelden in Drachen über einer Flamme (Draken boven een vlam) herinneren aan zijn pogingen om de zwangere Mahler te beschermen tegen het zien van angstaanjagende reptielen, terwijl de laatste prent beelden herneemt van de poster voor zijn eerdere toneelstuk Mörderer, Hoffnung der Frauen (Moordenaar, hoop op de vrouw). Op de voorlaatste prent toont Kokoschka zichzelf staande in een graf, een erkenning van schuld aan de mislukte relatie. Zoals hij later verklaarde: "Ik lig in het graf, gedood door mijn eigen jaloezie."

Via onderstaande knop kunnen mannen zich aanmelden om mee te zingen met het introïtuslied en het slotkoraal van deze cantate.
De repetitie voor het 'ad hoc' koor begint om 15.00 tot 16.00 uur in de Grote Kerk te Hilversum.

Aanmelden

Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie

Locatie en aanvangstijd

Adres: Kerkbrink 4 te Hilversum
Aanvang: 16:30 uur, kerk open vanaf 16:00
Toegang is gratis, er wordt na afloop een collecte gehouden aan de deur.

Solisten

Anne-Marieke Evers

De mezzosopraan Anne-Marieke Evers studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Kevin Smith. Zij specialiseerde zich in muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance aan de Schola Cantorum Basiliensis te Basel (Zwitserland). Vervolgens werd zij gecoached door Mariette Witteveen (Nederland) en Elizabeth Daniels (USA). Anne-Marieke is een veelgevraagd soliste voor het oratorium repertoire; Bach’s Passionen en Magnificat, werken van C.P.E. Bach, Saint-Saens, Vivaldi, Mozart, Mendelssohn en Strawinsky.
Zij vertolkte o.a. de rol van Dido in Dido and Aeneas van Purcell en La Tasse Chinoise in L’Enfant et les sortileges van Ravel. Ook heeft Anne-Marieke een veelomvattend liedrepertoire, inclusief moderne componisten als Poulenc, Berio en Schoenberg.
In de VS trad zij solistisch op met de Washington Bach Consort en Bach Sinfonia. Daarnaast was regelmatig te horen in Bach's Matthäus-Passion en Weihnachts Ortorium.

Tigran Matinyan

Tigran Matinyan is geboren in Moskou in 1979. Hij studeerde zang aan het Moscow P.I. Tchaikovsky Conservatory Academic Music College en vervolgde zijn studie aan de Gnessin Russian Academy of Music in Moskou. Later studeerde hij af aan de P.I. Tchaikovsky Conservatory onder begeleiding van professor Aleksey Martynov. In 2015 verhuisde hij naar Nederland om de Master Early Music te volgen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tigran heeft opgetreden met verschillende orkesten en emsembles, waaronder het Russian Philharmonic.
Momenteel is Tigran een van de vaste leden van het Koor van De Nationale Opera in Nederland. Ook neemt hij als freelance zanger deel aan projecten bij het Collegium Vocale Gent.

Tom Jansen

Tom Jansen is een jonge, Nederlandse bariton, woonachtig in Arnhem. Hij staat bekend om zijn theatrale, charismatische stijl van optreden en zingen. Hij heeft een unieke internationale carrière als operazanger en muziektheaterartiest. Tom studeerde af aan het ArtEZ conservatorium en behaalde zijn Bachelor's Degree in Muziektheater. Na zijn afstuderen ontving hij verschillende beurzen voor een specialisatie in Opera in zowel Nederland als Duitsland. De afgelopen jaren zong hij bij het koor van De Nationale Opera en De Nederlandse Reisopera.

Dirigent

Hanna Rijken

Dr. Hanna Rijken, theoloog en musicus, is in juni 2022 benoemd als Universitair Docent 'Theology & Muziek (the Arts)' aan de PThU in Amsterdam. Ook werkt ze als docent aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Haar onderzoek richt zich op Sacred Music. Hanna is oprichter en dirigent van het Vocaal Theologen Ensemble en het Codarts Kerkmuziek Ensemble. Ze promoveerde in 2017 aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam op de dissertatie ”My Soul Doth Magnify”. Ze werkte van 2019-2021 als Postdoc Researcher aan een vervolgonderzoek over de Choral Evensong, in een samenwerking met onderzoekers van de University of Oxford.
Ze studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht en Tilburg en aan de PThU Amsterdam. Daarnaast studeerde ze koordirectie, kerkmuziek en dwarsfluit met specialisatie traverso aan het Conservatorium van Amsterdam.

Koor

Een 'ad hoc' koor zingt het inroïtus lied en het slotkoraal vn de cantate.

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door Sebastiaan van Eck