Seizoen 2021-2022

Cantatevespers in het 16e seizoen 2021-2022


  • 12 maart 2022: Wiederstehe doch der Sünde, BWV 54
  • 14 mei 2022: Ihr werdet Weinen und Heulen, BWV 103
  • 25 september 2021: Wer nur den lieben Gott lässt walten, BWV 93
  • 27 november 2021: Herz und Mund und Tat und Leben, BWV 147
  • 22 januari 2022: Ach Gott, wie manches Herzeleid, BWV 58


Het doorgaan van deze cantatevespers, het aantal toegangsplaatsen en de bezetting van koor en orkest is onder voorbehoud van eventuele beperkende maatregelen.


12 maart 2022: Wiederstehe doch der Sünde, BWV 54


Bach schreef cantate 'Widerstehe doch der Sünde', BWV 54 vermoedelijk in 1714 in Weimar. Bach was daar in dienst van hertog Wilhelm Ernst van Weimar (1683-1728), een orthodoxe lutheraan die de woorden ‘alles mit Gott und nichts ohn’ ihn’ als lijfspreuk voerde.
De tekst voor deze cantate (met als thema ‘verzet tegen de zonde’) is geschreven door Georg Christian Lehms (1684-1717), hofbibliothecaris te Darmstadt, en is gepubliceerd in diens Gottgefälliges Kirchen-Opffer (Darmstadt, 1711), dat Lehms voor Johann Christoph Graupner had geschreven.


Lange tijd werd gedacht dat deze cantate met maar 3 delen onvolledig is overgeleverd. Sinds de ontdekking (ca. 1970) van Lehms’ Gottgefälliges Kirchen-Opffer weten we dat deze cantate maar 3 delen heeft. Sinds deze ontdekking weten we ook dat Bach deze cantate waarschijnlijk voor zondag Oculi, de vierde zondag voor Pasen, heeft gecomponeerd.

'Met Lehms’ cantatetekst maakt Bach op indringende wijze duidelijk dat de voortgaande heiliging van de mens het werk van de Heilige Geest in het menselijk hart is. Het is Diens waarschuwende stem die we in BWV 54 beluisteren, maar ook diens belofte dat de mens in de kracht van de Geest in staat is weerstand tegen het verkeerde te bieden.1'

Deze cantate, van bescheiden formaat, is geschreven voor altsolo, strijkers en continuo. De omvang en bezetting mogen dan bescheiden zijn, de schoonheid en zeggingskracht zijn groots!

bron afbeelding Gottgefälliges Kirchen-Opffer met de tekst Widerstehe doch der Sünde: wursten.be
1 Zwitser, Göttliche Liebes=Flamme, De lutherse leer van de Heilige Geest en haar invloed op Johann Sebastian Bach. Diss. Utrecht (2012)Aanvang

Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie

Solist

Eske Tibben

De Nederlandse alt/mezzosopraan Eske Tibben studeerde aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen bij Hanneke de Wit, Marion van den Akker en Marcel Boone. Zij zong verscheidene cantates, de Hohe Messe en het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, de Messiah van G.F. Händel, het Requiem van W. A. Mozart, de Paulus van F. Mendelssohn, de Petit messe solennelle van G. Rossini en vele andere werken. Als ensemblezangeres is zij verbonden aan Consensus Vocalis (o.l.v. Klaas Stok) en Bachkoor Holland (o.l.v. Gijs Leenaars).

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door Christiaan Boers