10 april 2021: Christ lag in Todesbanden, BWV 4

10 april 2021: Christ lag in Todesbanden, BWV 4

Toelichting cantate

Locatie en aanvang.

Solisten

Onderstaande bezetting is mogelijk onvolledig, en onder voorbehoud.

Marjon Strijk

Sopraan Marjon Strijk Strijk studeerde solozang bij Jeanne Companjen en Eugenie Dietewig. Masterclasses volgde zij o.a. bij Michael Chance en Ulrich Eisenlohr. Marjon Strijk zingt, naast haar solo-optredens, in verscheidene professionele ensembles en werkte met vele dirigenten o.a.: Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra, Harry van der Kamp, Klaas Stok en Stephan MacLeod.

Tobias Segura Peralta

Tobias Segura Peralta auditeerde op achtjarige leeftijd voor de Kathedrale Koorschool Utrecht. Daar kreeg hij les van Gerard Beemster. Onder begeleiding van Bas Ramselaar bereidde hij zich voor op zijn opleiding aan het conservatorium te Utrecht, waar hij in 2017 cum laude afstudeerde bij Jon Thorsteinsson. Tobias wordt momenteel gecoacht door Alex Potter en Xenia Meijer. Hij volgde diverse lessen en masterclassses. Hij zingt o.a. bij het Nederlands Kamerkoor, het koor van De Nationale Opera en De Nederlandse Bachvereniging. Tobias is naast zanger ook werkzaam als dirigent en vocal coach.

Mattijs Hoogendijk

Tenor Mattijs Hoogendijk studeerde cum laude af aan het conservatorium in Zwolle. Mattijs zong in verschillende operavoorstellingen waaronder Figaro! van Opera Nijetrijne, Orfeo (Claudio Monteverdi), Midsummer Night’s Dream (Purcell) o.l.v. Mike Fentross, William and Mary, Dido and Aeneas, Händel Revue, Nozze di Figaro en ‘Purcell Gala’ van Barokopera Amsterdam. Tevens zong hij Die sieben letzte Worte (Schütz) en Membra Jesu Nostri (Buxtehude) o.l.v. Jos van Veldhoven. Hij zong met koren en kamerkoren als Cappella Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor, the Amsterdam Baroque Choir, Vox Luminis, Quink, Quattre Bouches en het Groot Omroepkoor.

Kees Jan de Koning

Kees Jan (1961) studeerde eerst blokfluit aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens het afronden van zijn eerste studie in 1983 begon hij met zanglessen. In 1992 sloot hij zijn zangopleiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1992 werd Kees Jan zangdocent aan het Koninklijk Conservatorium. Hij vormt het fundament van het vermaarde Quink Vocaal Ensemble. Hij zingt regelmatig bij internationale ensembles zoals het Huelgas Ensemble, het Gesualdo Consort Amsterdam, het Egidius Kwartet en Weser Renaissance. Als solist treedt hij op in opera- en oratoriumconcerten. De laatste jaren werkt Kees Jan ook als projectdirigent en vocale koorcoach. Kees Jan maakt sinds 1992 deel uit van het Nederlands Kamerkoor.

Dirigent

Harry van Berne

Tenor Harry van Berne studeerde cello en solozang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Erna Spoorenberg. Verdere studie werd gevolgd bij o.a. Margreet Honig in Amsterdam en Anthony Rolfe Johnson in London. Harry van Berne maakt deel uit van het Gesualdo Consort Amsterdam en het Quink Vocaal Ensemble. Ook geeft Harry cursussen, masterclasses en workshops over specifieke onderwerpen of stijlperiodes, zowel voor solozangers als voor ensembles. Als hoofdvakdocent solozang is Harry verbonden aan het ArtEZ conservatorium en tot medio 2014 als studieleider zang aan het Conservatorium van Amsterdam. De laatste jaren is Harry ook werkzaam als dirigent van koorprojecten.

Koor

Dudok kamerkoor

Het Dudok kamerkoor werd in 1999 door dirigent Johan Rooze en een aantal enthousiaste zangers en instrumentalisten opgericht. Het ensemble bestaat uit een kerngroep van 40 zangers. Een belangrijke, jaarlijks terugkerende activiteit is de uitvoering van Bach’s Matthäus Passion in de Lijdenstijd. Daarbij werd en wordt samengewerkt met het Omroep Jongenskoor, het Haags Matrozenkoor en het Rotterdams Jongenskoor. In de afgelopen jaren werden uitvoeringen gegeven van het Weihnachts Oratorium van Bach, het Requiem en de c-moll Messe van Mozart, de Nelson Messe van Haydn, Ein Deutsches Requiem van Brahms, de Vespers van Rachmaninov, het Requiem van Fauré en daarnaast verschillende kleinere werken van eerdergenoemde componisten. Het DUDOK ensemble is een initiatief van de stichting DUDOK concerten.

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door n.n.b.