Cantates

Cantatevespers in het 15e seizoen 2020-2021


  • 21 november 2020: Christus der ist mein Leben, BWV 95
  • 9 januari 2021: Sie werden aus Saba alle kommen, BWV 65
  • 27 februari 2021: Allein zu dir, Herr jesu Christ, BWV 33
  • 10 april 2021: Christ lag in Todesbanden, BWV 4
  • 5 september 2020: Ich will den Kreuzstab gerne tragen, BWV 56
  • 26 september 2020: Ich bin ein guter Hirt, BWV 85


Het doorgaan van deze cantatevespers, het aantal toegangsplaatsen en de bezetting van koor en orkest is onder voorbehoud van eventuele beperkende maatregelen.


21 november 2020: Christus der ist mein Leben, BWV 95

Deze cantate is geschreven voor 16e zondag na Trinitatis en is voor het eerst uitgevoerd op 12 september 1723.
De evangelielezing van deze zondag is het verhaal van de opwekking van de jongeling van Naïn.

De cantate schildert de strijd tussen de machten van het leven en de dood; de dood die verderop bezongen wordt als een slaap waarin het lichaam tot rust kan komen en waaruit het zal opstaan. Zoals de jongeling van Naïn zal ook elke gelovige tot opstanding worden gewekt.

In deze cantate zijn maar liefst vier koraalstrofen verwerkt en roept Bach met vorm en kleur en ritmes uitgesproken beelden op.Uitgesproken syncopen bij de Oboe d'amore in het eerste deel (handschrift ws. J.A. Kuhnau)

Locatie en aanvang.

Reserveren

Vanwege de coronamaatregelen moet u zich van tevoren aanmelden voor deze cantatevesper. Door te reserveren onderschrijft u en verklaart u zich akkoord met onze voorwaarden en richtlijnen inzake corona.

U kunt nog niet reserveren voor deze cantatevesper.

Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie

Solisten

Onderstaande bezetting is mogelijk onvolledig, en onder voorbehoud.

Margreet Rietveld

Sopraan Margreet Rietveld (1988) behaalde in 2011 haar bachelor-diploma klassiek zang aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle, als studente van Lodewijk Meeuwsen en Riekje Bakker. Na haar conservatorium-opleiding studeerde ze bij Harry van Berne, momenteel wordt ze gecoacht door Frans Fiselier en Heleen Koele. Margreet was als soliste al te horen in vrijwel alle grote oratoria van Bach, Händel, Haydn, Brahms, Mozart, etc. Ze maakt deel uit van diverse professionele ensembles als Kamerkoor Ars Musica o.l.v. Patrick van der Linden, Cappella Amsterdam (Daniël Reuss) en Collegium Vocale Gent (Philippe Herreweghe). Als soliste nam Margreet deel aan masterclasses van Barbara Hannigan, Meribeth Dayme en Barbara Schlick.

William Knight

William Knight startte zijn koorcarrière in het koor van St. Paul’s Cathedral in Londen. Hij studeerde muziek aan de universiteit van York.
Daarna zong hij met beroemde ensembles als The Sixteen, het Geoffrey Mitchell Choir en het Gabrieli Consort en in de koren van Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral, Brompton Oratory en Temple Church.
Begin 2014 verhuisde William naar Nederland. Naast het zingen in het Nederlands Kamerkoor, werkt William regelmatig met Collegium Vocale Gent, Capilla Cayrasco en Capella Amsterdam.

Kees Jan de Koning

Kees Jan (1961) studeerde eerst blokfluit aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens het afronden van zijn eerste studie in 1983 begon hij met zanglessen. In 1992 sloot hij zijn zangopleiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1992 werd Kees Jan zangdocent aan het Koninklijk Conservatorium. Hij vormt het fundament van het vermaarde Quink Vocaal Ensemble. Hij zingt regelmatig bij internationale ensembles zoals het Huelgas Ensemble, het Gesualdo Consort Amsterdam, het Egidius Kwartet en Weser Renaissance. Als solist treedt hij op in opera- en oratoriumconcerten. De laatste jaren werkt Kees Jan ook als projectdirigent en vocale koorcoach. Kees Jan maakt sinds 1992 deel uit van het Nederlands Kamerkoor.

Dirigent

Cees van der Poel

Cees van der Poel studeerde orgel bij Albert de Klerk in Haarlem en bij Hans van Nieuwkoop aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Daarnaast rondde hij in Amsterdam een studie kerkmuziek af en aan het Maastrichts Conservatorium een hoofdvakstudie piano bij Frédéric Meinders en Joop Celis. Van der Poel is werkzaam als uitvoerend musicus, docent en koordirigent. Hij werkt als zelfstandig adviseur op orgelbouwgebied en is als zodanig verbonden aan de grote rooms-katholieke en protestantse kerkelijke koepels. In samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed begeleidt hij restauraties van monumentale orgels.

Koor

Kamerkoor ’Akkoord’

Kamerkoor ’Akkoord’ uit Hilversum is ontstaan in 2003 op initiatief van een groep enthousiaste zangers en zangeressen die met elkaar wilde gaan musiceren onder leiding van Cees van der Poel. Doel is met een twintigtal zangers die geen problemen hebben met muziek lezen een grote variatie aan composities in te studeren en ten gehore te brengen. In de sfeervolle ambiance van Het Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef gaf het koor haar eerste concert. Sindsdien verzorgt Akkoord ieder jaar een concert in of in de buurt van Hilversum. Akkoord werkt regelmatig mee aan de Cantate op de Brink in de Grote Kerk in Hilversum. Desgevraagd incidenteel ook aan andere muzikale gebeurtenissen.

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door Christiaan Boers