Cantates

Cantatevespers in het 16e seizoen 2021-2022


  • 27 november 2021: Herz und Mund und Tat und Leben, BWV 147
  • 22 januari 2022: Ich glaube lieber Herr, hilf meinem Unglauben, BWV 109
  • 12 maart 2022: Wiederstehe doch der Sünde, BWV 54
  • 14 mei 2022: Ihr werdet Weinen und Heulen, BWV 103
  • 25 september 2021: Wer nur den lieben Gott lässt walten, BWV 93


Het doorgaan van deze cantatevespers, het aantal toegangsplaatsen en de bezetting van koor en orkest is onder voorbehoud van eventuele beperkende maatregelen.


27 november 2021: Herz und Mund und Tat und Leben, BWV 147

De tiendelige cantate Herz und Mund und Tat und Leben is gecomponeerd voor het Mariafeest (Maria-visitatie) waarin het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabet (beiden zwanger) herdacht wordt. (Lucas 1, 39-56)

Bijzonder aan deze tiendelige cantate is de ongekende populariteit van het koraal 'Jesus bleibet meine Freude' waarin Bach kiest voor de vorm van 'pastorale', de herdersdans met triolen die de eenvoudige melodie versieren.

Bach kon niet vermoeden dat dit koraal - bewerkt voor elk mogelijk instrument en in elke mogelijke stijl - misschien wel zijn meest bekende werk zou worden!

Nadat Dame Myra Hess in 1926 een bewerking voor piano solo publiceerde werd dit koraal vooral bekend onder de Engels naam 'Jesu, joy of man's desiring'.

Jesu, joy of man's desiring, bewerking van Dame Myra Hess

Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie

Locatie en aanvang.

Het doorgaan van deze cantatevespers en de bezetting van koor en orkest is onder voorbehoud van eventuele beperkende maatregelen.

Solisten

Bobbie Blommesteijn

Sopraan Bobbie Blommesteijn (1989) begon haar muzikale carrière op de Haarlemse koorschool. Ze verleende al op jonge leeftijd haar medewerking aan uitvoeringen van de 8e symfonie van Mahler en de St. Nicholascantate in het Concertgebouw van Amsterdam. Ze werkte in die periode onder andere met Ricardo Chailly en Simon Rattle. Op haar 14e begon ze haar studie zang aan de vooropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze studeerde bij Manon Heijne. Deze studie vervolgde ze bij Sasja Hunnego aan het Conservatorium van Amsterdam. Naast haar werk als soliste is Bobbie een veelgevraagd ensemblezangeres. Zo is ze verbonden aan het Laurens Collegium, Collegium Vocale Gent, het Nederlands Kamerkoor en is ze regelmatige te horen in verschillende gelegenheidsensembles.

Elsbeth Gerritsen

Mezzo-sopraan Elsbeth Gerritsen studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht waar zij in aanraking kwam met de historische uitvoeringspraktijk. Na haar doctoraal examen studeerde zij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig en Jard van Nes. Inmiddels maakt Elsbeth Gerritsen als zangeres deel uit van de Nederlandse Bachvereniging, en is zij de alt in Quink, en maakt zij deel uit van het Nederlands Kamerkoor. Zij soleerde met gerenommeerde ensembles als Asko|Schönberg, Camerata Trajectina, Klangart Berlin, en VocaalLAB. Ook zingt zij veel oratoriumrepertoire en is zijn in opera te horen.

Mattijs Hoogendijk

Tenor Mattijs Hoogendijk studeerde cum laude af aan het conservatorium in Zwolle. Mattijs zong in verschillende operavoorstellingen waaronder Figaro! van Opera Nijetrijne, Orfeo (Claudio Monteverdi), Midsummer Night’s Dream (Purcell) o.l.v. Mike Fentross, William and Mary, Dido and Aeneas, Händel Revue, Nozze di Figaro en ‘Purcell Gala’ van Barokopera Amsterdam. Tevens zong hij Die sieben letzte Worte (Schütz) en Membra Jesu Nostri (Buxtehude) o.l.v. Jos van Veldhoven. Hij zong met koren en kamerkoren als Cappella Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor, the Amsterdam Baroque Choir, Vox Luminis, Quink, Quattre Bouches en het Groot Omroepkoor.

Mitchell Sandler

De bas Mitchell Sandler studeerde aan de universiteit van California te Berkeley, waar hij in 1986 afstudeerde. Hij vervolgde zijn studie barok solozang en opera aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zijn leraren waren Herman Woltman en Marius van Altena. In 1991 voltooide hij zijn conservatoriumopleiding.

Dirigent

Boudewijn Jansen

Boudewijn Jansen is een dirigent met een breed repertoire met focus op opera en oratorium. Na zijn studie piano en orkestdirectie, aangevuld met koordirectie, cello, orgel en zang, werkte hij onder meer bij de Nederlandse Reisopera en de Stichting Kameropera Nederland. Sinds 1994 is Boudewijn Jansen verbonden aan de muzikale staf van De Nationale Opera. Verder verzorgde hij verschillende malen de instudering van het Koor van De Nationale Opera. In 2013 dirigeerde hij het Nederlands Blazersensemble en het Koor bij de kroning van koning Willem-Alexander. Hij is sinds 2003 artistiek leider van het befaamde Toonkunstkoor Amsterdam, welke veelal optreedt met het Concertgebouw Kamerorkest. Daarnaast dirigeerde hij vele vooraanstaande koren, zoals het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Concertkoor en het VU-Kamerkoor. Hij was te gast bij nagenoeg alle Nederlandse orkesten. Hij doceert en coacht dirigenten, repetitoren en zangers.

Koor

Bach Cantorij Baarn

De Bach Cantorij Baarn (sinds 1970) is een gezelschap van amateurs en (semi-)professionele musici met één overzichtelijk doel: de kerkmuziek van Bach regelmatig te laten klinken in de setting waarvoor ze bedoeld is: in de kerk. Daartoe organiseert de cantorij elk jaar vijf cantatediensten op wisselende locaties in Baarn op zondagavonden en twee vespers met toelichting op de late zaterdagmiddag, waarin naast een Bachcantate ook enkele andere werken ten gehore worden gebracht. Huidige dirigenten zijn Anthony Scheffer en Boudewijn Jansen.

Inleiding

De inleiding wordt verzorgd door Sebastiaan van Eck