10 april 2021: livestream Christ lag in Todesbanden, BWV 4
Programmaboekje (pdf)
Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie

'Christ lag in Todesbanden' is een Paaslied dat Luther in 1524 publiceerde. Dit lied is gebaseerd op de Paashymne 'Christ ist erstanden', die op zijn beurt is gebaseerd op de Paas-sequens 'Victimae Paschali laudes'.
Bach heeft in deze cantate alle 7 verzen van Luthers Paaslied op muziek gezet (koraalvariatie per omnes versus) en van een korte instrumentale sinfonia voorzien. Hij voerde deze cantate, BWV 4, in Leipzig uit in 1724 en 1725.
Solisten
Sopraan Marjon Strijk Strijk studeerde solozang bij Jeanne Companjen en Eugenie Dietewig. Masterclasses volgde zij o.a. bij Michael Chance en Ulrich Eisenlohr. Marjon Strijk zingt, naast haar solo-optredens, in verscheidene professionele ensembles en werkte met vele dirigenten o.a.: Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra, Harry van der Kamp, Klaas Stok en Stephan MacLeod.
Tobias Segura Peralta auditeerde op achtjarige leeftijd voor de Kathedrale Koorschool Utrecht. Daar kreeg hij les van Gerard Beemster. Onder begeleiding van Bas Ramselaar bereidde hij zich voor op zijn opleiding aan het conservatorium te Utrecht, waar hij in 2017 cum laude afstudeerde bij Jon Thorsteinsson. Tobias wordt momenteel gecoacht door Alex Potter en Xenia Meijer. Hij volgde diverse lessen en masterclassses. Hij zingt o.a. bij het Nederlands Kamerkoor, het koor van De Nationale Opera en De Nederlandse Bachvereniging. Tobias is naast zanger ook werkzaam als dirigent en vocal coach.
William Knight startte zijn koorcarrière in het koor van St. Paul’s Cathedral in Londen. Hij studeerde muziek aan de universiteit van York.
Daarna zong hij met beroemde ensembles als The Sixteen, het Geoffrey Mitchell Choir en het Gabrieli Consort en in de koren van Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral, Brompton Oratory en Temple Church.
Begin 2014 verhuisde William naar Nederland. Naast het zingen in het Nederlands Kamerkoor, werkt William regelmatig met Collegium Vocale Gent, Capilla Cayrasco en Capella Amsterdam.
Kees Jan (1961) studeerde eerst blokfluit aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens het afronden van zijn eerste studie in 1983 begon hij met zanglessen. In 1992 sloot hij zijn zangopleiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1992 werd Kees Jan zangdocent aan het Koninklijk Conservatorium. Hij vormt het fundament van het vermaarde Quink Vocaal Ensemble. Hij zingt regelmatig bij internationale ensembles zoals het Huelgas Ensemble, het Gesualdo Consort Amsterdam, het Egidius Kwartet en Weser Renaissance. Als solist treedt hij op in opera- en oratoriumconcerten. De laatste jaren werkt Kees Jan ook als projectdirigent en vocale koorcoach. Kees Jan maakt sinds 1992 deel uit van het Nederlands Kamerkoor.
Dirigent
Tenor Harry van Berne studeerde cello en solozang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Erna Spoorenberg. Verdere studie werd gevolgd bij o.a. Margreet Honig in Amsterdam en Anthony Rolfe Johnson in London. Harry van Berne maakt deel uit van het Gesualdo Consort Amsterdam en het Quink Vocaal Ensemble. Ook geeft Harry cursussen, masterclasses en workshops over specifieke onderwerpen of stijlperiodes, zowel voor solozangers als voor ensembles. Als hoofdvakdocent solozang is Harry verbonden aan het ArtEZ conservatorium. Vanaf het seizoen 2018-2019 is Harry verbonden aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) als docent in de Master Ensemblezang. De laatste jaren is Harry ook werkzaam als dirigent van koorprojecten.
Koor
Het koor is solistisch bezet.
Inleiding
De inleiding wordt verzorgd door Machteld van Woerden
5 september 2020: Ich will den Kreuzstab gerne tragen, BWV 56
Bach schreef deze 'solocantate' (die niet echt een solocantate is, de cantate eindigt met een vierstemmig koraal) voor bas voor de negentiende zondag na Trinitatis.
De tekst van Christoph Birkmann, predikant te Neurenberg, is beeldend en beschrijft de levensreis als het dragen van een kruis en een vaartocht over woest water.
De eerste aria begint beeldend met een stijgend motief, alsof de zanger het kruis daadwerkelijk oppakt. Bij het woord 'Kreuzstab' noteert Bach de noot cis, een c met een kruis ervoor. Om dit te accentueren spelde Bach in de partituur het woord 'Kreuzstab’ als 'Xstab’!

Programma
(pdf)
Solist
Florian Just begon zijn zangopleiding als lid van het Dresdner Kreuzchor. Later studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Conservatoire de Metz in de Opera- en Liedklas van Udo Reinemann. Florian Just is een veelgevraagd solist in onder meer Bach’s Weihnachtsoratorium, de Matthäus- en Johannespassie, Mahlers orkestliederen en Carl Orff's Carmina Burana. Florian Just won verschillende prijzen op internationale concoursen.
Dirigent
Dr. Hanna Rijken, theoloog en musicus, promoveerde in december 2017 aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam op een dissertatie "My Soul Doth Magnify’. The Appropriation of the Anglican Choral Evensong in the Netherlands.’ Ze werkt als Postdoc Researcher aan een vervolgonderzoek over de Choral Evensong. Het onderzoek is een samenwerking tussen Oxford University en de PThU Amsterdam.
Sinds 2016 is ze verbonden aan het Rotterdams Conservatorium als docent Kerkmuziek - Liturgiek.
Hanna is oprichter en dirigent van het Vocaal Theologen Ensemble powered by PThU. Ze studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht en Tilburg en aan de PThU Amsterdam. Daarnaast studeerde ze koordirectie, kerkmuziek en dwarsfluit met specialisatie traverso aan het Conservatorium van Amsterdam.
Inleiding
De inleiding wordt verzorgd door Heleen Weimar.
Overige medewerking
Met medewerking van de Hilversumse
stadsdichter
Mieke van Zonneveld
Bach, peinzend
Welke klank zal God genaken
en zijn glorie groter maken
welk gezang zal ooit volstaan?
Kan ik van het wonder spreken
dat zijn juk van bamboe leek en
iemand naast me leek te staan?
Kan een lied het leed vergoeden
van het zweten en het bloeden
van Gods Zoon, die voor mij bad
toen op uitzichtloze wegen
ik de vraag heb doodgezwegen
waarop Hij het antwoord had?
Hij wiens stem mij soms in dromen
golvend tegemoet kon komen
en op slag mijn angst verjoeg,
Die mij als ik sterven wilde
telkens uit het donker tilde
en mij op zijn schouders droeg,
Die zijn polsen wilde schenken
om een dorstige te drenken
met zijn martelarenbloed
Zal hij niet de stilte breken
en mij leren uit te spreken
wat zijn liefde met mij doet?
Mieke van Zonneveld
26 september 2020: Ich bin ein guter Hirt, BWV 85
In het Nieuwe Testament komen herders prominent voor: in de letterlijke betekenis in het kerstverhaal en als beeldspraak onder andere in Johannes 10: 11-16.
In meerdere cantates beeldt Johann Sebastian Bach het pastorale thema van herder en schapen uit: in Er rufet seine Schafen mit Namen, in Du Hirte Israel en in de cantate van vandaag Ich bin ein guter Hirt, met de ontroerende aria Seht, was die Liebe tut.
In de beeldende kunst komt de voorstelling van de herder die een schaap of een lam op zijn schouders draagt, zélfs al vóór onze jaartelling voor.
De afbeelding op deze pagina Christus als guter Hirte is van Lucas Cranach d.J. en dateert uit ongeveer 1540.
Locatie en aanvang.
Solisten
Sopraan Bobbie Blommesteijn (1989) begon haar muzikale carrière op de Haarlemse koorschool. Ze verleende al op jonge leeftijd haar medewerking aan uitvoeringen van de 8e symfonie van Mahler en de St. Nicholascantate in het Concertgebouw van Amsterdam. Ze werkte in die periode onder andere met Ricardo Chailly en Simon Rattle. Op haar 14e begon ze haar studie zang aan de vooropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze studeerde bij Manon Heijne. Deze studie vervolgde ze bij Sasja Hunnego aan het Conservatorium van Amsterdam. Naast haar werk als soliste is Bobbie een veelgevraagd ensemblezangeres. Zo is ze verbonden aan het Laurens Collegium, Collegium Vocale Gent, het Nederlands Kamerkoor en is ze regelmatige te horen in verschillende gelegenheidsensembles.
Mezzo-sopraan Elsbeth Gerritsen studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht waar zij in aanraking kwam met de historische uitvoeringspraktijk. Na haar doctoraal examen studeerde zij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig en Jard van Nes. Inmiddels maakt Elsbeth Gerritsen als zangeres deel uit van de Nederlandse Bachvereniging, en is zij de alt in Quink, en maakt zij deel uit van het Nederlands Kamerkoor. Zij soleerde met gerenommeerde ensembles als Asko|Schönberg, Camerata Trajectina, Klangart Berlin, en VocaalLAB. Ook zingt zij veel oratoriumrepertoire en is zijn in opera te horen.
Tenor Mattijs Hoogendijk studeerde cum laude af aan het conservatorium in Zwolle. Mattijs zong in verschillende operavoorstellingen waaronder Figaro! van Opera Nijetrijne, Orfeo (Claudio Monteverdi), Midsummer Night’s Dream (Purcell) o.l.v. Mike Fentross, William and Mary, Dido and Aeneas, Händel Revue, Nozze di Figaro en ‘Purcell Gala’ van Barokopera Amsterdam. Tevens zong hij Die sieben letzte Worte (Schütz) en Membra Jesu Nostri (Buxtehude) o.l.v. Jos van Veldhoven. Hij zong met koren en kamerkoren als Cappella Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor, the Amsterdam Baroque Choir, Vox Luminis, Quink, Quattre Bouches en het Groot Omroepkoor.
Daniël Hermán Mostert studeerde klassieke zang aan het ArtEZ-conservatorium (NL) bij o.a. Harry van Berne (Master-examen: 2010). Masterclasses volgde hij bij o.a. Meinard Kraak, Barbara Schlick, Carolyn Watkinson en David Wilson-Johnson, veelal in de liedklas van Marien van Nieukerken. Daniël werkt sinds 2010 part-time bij het Groot Omroepkoor in Hilversum, maar zingt ook met enige regelmaat bij het Nederlands Kamerkoor. Daarnaast is hij zeer actief als solist in o.a. oratoria, passies en cantates van Bach, Händel, Mozart, Rossini, Fauré, Duruflé en Dvorak. Op operagebied vertolkte hij o.a. de rol van Pangloss en Martin in ‘Candide’ van Bernstein (in een RAP-productie van de Nationale Reisopera), de rol van Gil in ‘Il Segreto di Susanna’, van Wolf-Ferrari en de rol van Adonis in ‘Venus and Adonis’, van John Blow.
Dirigent
Boudewijn Jansen is een dirigent met een breed repertoire met focus op opera en oratorium. Na zijn studie piano en orkestdirectie, aangevuld met koordirectie, cello, orgel en zang, werkte hij onder meer bij de Nederlandse Reisopera en de Stichting Kameropera Nederland. Sinds 1994 is Boudewijn Jansen verbonden aan de muzikale staf van De Nationale Opera. Verder verzorgde hij verschillende malen de instudering van het Koor van De Nationale Opera. In 2013 dirigeerde hij het Nederlands Blazersensemble en het Koor bij de kroning van koning Willem-Alexander. Hij is sinds 2003 artistiek leider van het befaamde Toonkunstkoor Amsterdam, welke veelal optreedt met het Concertgebouw Kamerorkest. Daarnaast dirigeerde hij vele vooraanstaande koren, zoals het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Concertkoor en het VU-Kamerkoor. Hij was te gast bij nagenoeg alle Nederlandse orkesten. Hij doceert en coacht dirigenten, repetitoren en zangers.
Koor
Er is geen koor
Inleiding
De inleiding wordt verzorgd door Sebastiaan van Eck
21 november 2020: Christus der ist mein Leben, BWV 95
Deze cantate is geschreven voor 16e zondag na Trinitatis en is voor het eerst uitgevoerd op 12 september 1723.
De evangelielezing van deze zondag is het verhaal van de opwekking van de jongeling van Naïn.
De cantate schildert de strijd tussen de machten van het leven en de dood; de dood die verderop bezongen wordt als een slaap waarin het lichaam tot rust kan komen en waaruit het zal opstaan. Zoals de jongeling van Naïn zal ook elke gelovige tot opstanding worden gewekt.
In deze cantate zijn maar liefst vier koraalstrofen verwerkt en roept Bach met vorm en kleur en ritmes uitgesproken beelden op.
Uitgesproken syncopen bij de Oboe d'amore in het eerste deel (handschrift ws. J.A. Kuhnau)
Aanvang
Programmaboekje
Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie
Solisten
Onderstaande bezetting is mogelijk onvolledig, en onder voorbehoud.
Sopraan Margreet Rietveld (1988) behaalde in 2011 haar bachelor-diploma klassiek zang aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle, als studente van Lodewijk Meeuwsen en Riekje Bakker. Na haar conservatorium-opleiding studeerde ze bij Harry van Berne, momenteel wordt ze gecoacht door Frans Fiselier en Heleen Koele. Margreet was als soliste al te horen in vrijwel alle grote oratoria van Bach, Händel, Haydn, Brahms, Mozart, etc. Ze maakt deel uit van diverse professionele ensembles als Kamerkoor Ars Musica o.l.v. Patrick van der Linden, Cappella Amsterdam (Daniël Reuss) en Collegium Vocale Gent (Philippe Herreweghe). Als soliste nam Margreet deel aan masterclasses van Barbara Hannigan, Meribeth Dayme en Barbara Schlick.
De Nederlandse alt Chantal Nysingh studeerde aan het Artez Conservatorium Zwolle. Zij zingt sinds 2018 bij het Groot Omroepkoor.
William Knight startte zijn koorcarrière in het koor van St. Paul’s Cathedral in Londen. Hij studeerde muziek aan de universiteit van York.
Daarna zong hij met beroemde ensembles als The Sixteen, het Geoffrey Mitchell Choir en het Gabrieli Consort en in de koren van Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral, Brompton Oratory en Temple Church.
Begin 2014 verhuisde William naar Nederland. Naast het zingen in het Nederlands Kamerkoor, werkt William regelmatig met Collegium Vocale Gent, Capilla Cayrasco en Capella Amsterdam.
Kees Jan (1961) studeerde eerst blokfluit aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens het afronden van zijn eerste studie in 1983 begon hij met zanglessen. In 1992 sloot hij zijn zangopleiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1992 werd Kees Jan zangdocent aan het Koninklijk Conservatorium. Hij vormt het fundament van het vermaarde Quink Vocaal Ensemble. Hij zingt regelmatig bij internationale ensembles zoals het Huelgas Ensemble, het Gesualdo Consort Amsterdam, het Egidius Kwartet en Weser Renaissance. Als solist treedt hij op in opera- en oratoriumconcerten. De laatste jaren werkt Kees Jan ook als projectdirigent en vocale koorcoach. Kees Jan maakt sinds 1992 deel uit van het Nederlands Kamerkoor.
Dirigent
Cees van der Poel studeerde orgel bij Albert de Klerk in Haarlem en bij Hans van Nieuwkoop aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Daarnaast rondde hij in Amsterdam een studie kerkmuziek af en aan het Maastrichts Conservatorium een hoofdvakstudie piano bij Frédéric Meinders en Joop Celis. Van der Poel is werkzaam als uitvoerend musicus, docent en koordirigent. Hij werkt als zelfstandig adviseur op orgelbouwgebied en is als zodanig verbonden aan de grote rooms-katholieke en protestantse kerkelijke koepels. In samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed begeleidt hij restauraties van monumentale orgels.
Koor
De geplande medewerking van kamerkoor Akkoord is komen te vervallen vanwege de richtlijn 'Coronavirus en regels voor zingen en zangkoren', en dan met name vanwege het volgende:
'Het is verboden om buiten de eigen woning in een groep (2 personen of meer) te zingen.
Amateurkoren mogen dus niet samen zingen.
Inleiding
De inleiding wordt verzorgd door Christiaan Boers
9 januari 2021: Ach Gott, wie manches Herzeleid, BWV 58
Deze cantatevesper is geannuleerd!
Ach Gott, wie manches Herzeleid, BWV 58 is de tweede cantate die Bach componeerde over dit lied, en wel voor uitvoering in Leipzig in de dienst van zondag 5 januari 1727, de zondag tussen Nieuwjaar (eigenlijk Festum circumcisionis) en Driekoningen/Epifanie.
Deze cantate bevat onder andere twee fraaie dialogen tussen sopraan en bas, tussen de ziel en de Vox Christi over de lezingen voor deze zondag: 1 Petrus 4:12-19 ('Lijden omdat je christen bent') en Matteus 2:13-23 ('Josef en Maria vluchten naar Egypte')
Locatie en aanvang.
Reserveren
Deze cantatevesper is geannuleerd!
Waardeer onze cantate-uitvoeringen met uw donatie
Solisten
Onderstaande bezetting is mogelijk onvolledig, en onder voorbehoud.
Sopraan Marjon Strijk Strijk studeerde solozang bij Jeanne Companjen en Eugenie Dietewig. Masterclasses volgde zij o.a. bij Michael Chance en Ulrich Eisenlohr. Marjon Strijk zingt, naast haar solo-optredens, in verscheidene professionele ensembles en werkte met vele dirigenten o.a.: Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra, Harry van der Kamp, Klaas Stok en Stephan MacLeod.
De bas/bariton Joep van Geffen (1977) studeerde zang aan het ArtEZ Conservatorium van Arnhem bij Harry van Berne. Hij volgde masterclasses bij Michael Chance, Beryl Forster, David Wilson-Johnson en Carolyn Watkinson. Daarna studeerde hij aan de Messiaen Academie, waar hij lessen volgde bij Harry van Berne, Harry van der Kamp en Elena Vink. Zijn repertoire beslaat de gehele periode van vroegbarok tot hedendaagse muziek.
Dirigent
Anthony Scheffer (1991) begon zijn muzikale carrière als organist en cantor in zijn geboortestad Amersfoort. Naast de viool ontdekt hij al snel zijn passie voor het dirigeren. Tijdens zijn studies Liberal Arts and Science en Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht steekt hij zijn licht op bij diverse dirigenten en leidt hij verschillende vocale en instrumentale ensembles.
Koor
Er is geen koor
Inleiding
De inleiding wordt verzorgd door Charlotte van der Leest
27 februari 2021: verrassingsconcert
Op 27 februari klonken vanuit de Grote Kerk op de Kerkbrink indrukwekkende aria’s van J.S. Bach over dwaling, verlies en vertrouwen. De aria’s werden omlijst door delen uit triosonates van J.S. Bach en J.D. Heinichen.
Uitvoerenden: instrumentaal ensemble van Cantate op de Brink o.l.v. Nadia Wijzenbeek (concertmeester), Elsbeth Gerritsen (alt), Henk Gunneman (tenor) en Florian Just (bas).
Heleen Weimar verzorgt een korte inleiding.
Dit bijzondere programma was alleen via een livestream mee te maken.
De aanvang om 16.30 uur.